Loading...
  • -->

LEE TOWERS (NL)

Live in concert
Vrijdag 24 augustus 2018 - MainStage


Lee Towers maakte aanvankelijk deel uit van het showorkest Len Hauser & The Drifting Five en brak in 1975 door toen hij door Willem Duys werd gepresenteerd als de zingende kraanmachinist uit Rotterdam (hij werkte echter bij Boele Bolnes als onderhoudsbankwerker). Zijn eerste plaatje (Louisa, met op de achterkant Niemand) maakte hij onder de naam Leen Huizer. Later, rond 1971, was er nog de Nederlandstalige single Nina Nina Nina, die hij uitbracht onder de naam Len Hauser. Willem Duys bracht de eerste single onder de naam Lee Towers ten gehore in het radioprogramma Muziekmozaïek. Het was It's raining in my heart, een nummer gecomponeerd door de zanger van The Outsiders, Wally Tax. It's raining in my heart belandde in de hitlijsten. De volgende single, You'll Never Walk Alone, werd Towers' grootste hit en stond wekenlang hoog in de top-10.

Lee Towers gaf in 1980 zijn eerste grote concert in De Doelen te Rotterdam, een unieke prestatie voor die tijd. In 1981 volgde een concert in een uitverkocht Carré. Daarna waagde hij de stap naar Ahoy in 1984 waar hij zelfs tweemaal de zaal vol kreeg.

In latere jaren volgden er nog vele concerten en shows in Ahoy, waarbij hij ook duetten zong met onder anderen Anita Meyer.

In 2003 speelde Lee mee in de Nederlandse jeugdfilm Sinterklaas en het Gevaar in de Vallei van regisseur Martijn van Nellestijn.

Towers staat bekend als groot Feyenoordsupporter. Zijn liederen Mijn Feyenoord en You'll Never Walk Alone worden veel gedraaid in De Kuip en zijn echte clubliederen geworden.

De stad Rotterdam heeft hem in 1990 de Erasmusspeld toegekend en in 2000 de Wolfert van Borselenpenning.

Lee Towers staat bekend om het optreden met zijn gouden microfoon.

Op 27 januari 2013 ging tijdens het Filmfestival van Rotterdam de documentaire Lee Towers: The Voice Of Rotterdam in première. Filmmaker Hans Heijnen heeft Towers voor dit project een jaar lang met de camera gevolgd.

Lee Towers (2007, 2014, 2016) is samen met Glennis Grace de enige die tot nu toe bij drie verschillende Toppers in Concert edities heeft opgetreden. Eind 2016 brachten De Toppers een kerstsingle uit: Een heel gelukkig kerstfeest. In de bijbehorende videoclip speelt Lee een figurantenrol.

Lee is eveneens een vaste waarde bij het startschot van de marathon van Rotterdam, waar hij samen met duizenden lopers "You'll never walk alone" zingt.

In 2017 ontving hij de Edison Oeuvreprijs voor zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek.